„Šampanský“ dom Louis Roederer patrí svojou kvalitou do TOP 3 v oblasti Champagne a medzi prémiové vinárstva sveta. Zaujímavé je aj to, že od roku 1776 je táto značka stále v rodinných rukách.

BRUT PREMIER je ich suché základné šampanské. Ideálne na každú príležitosť, s výborným pomerom cena/kvalita. Ide o „kupáž“ 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay a 20% Pinot Meunier. Hrozno pochádza z viacerých viníc. BRUT PREMIER vzniká klasickou metódou – kvasením vo fľaši, následne zreje 3 roky na kvasinkách a ešte 6 mesiacov vo fľaši po degoržovaní.

Pri jeho ochutnávaní vás čaká rafinovaná vôňa maslových hrušiek, žltého ovocia, briošky a bielej čokolády. Jedno z najlepších neročníkových Champagne na svete s komplexnou štruktúrou, eleganciou a hravou sviežosťou.

TIP someliera:

Ak si chcete dopriať niečo výnimočné, napr. na Silvestra, toto suché šampanské z prémiového vinárstva je určite dobrá voľba. Vďaka nej môžu aj laici objaviť svet Champagne a pochopiť výnimočnosť tejto oblasti. Pre šumivé vína zo Champagne sú typické biskvitové tóny. No šampanské Louis Roederer BRUT PREMIER je na začiatku výrazne ovocitejšie, cítiť v ňom zelené jabĺčka, trochu hrušky, až následne, v dochuti, je spomínaný biskvit, ktorý naznačuje, že sa jedná o víno pochádzajúce z oblasti Champagne.

A ak máte radi vo vínach vyšší zostatkový cukor (polosuché, polosladké), tak odporúčam jeho „brata“ – CARTE BLANCHE (demi sec), ktoré je v aromatike plné bielych kvetov a medovo-orieškových tónov, v chuti je viac medovité, ale v kombinácii s príjemnou kyselinkou výborne harmonizované.

Miroslav Jajcay